Excelență în viață și în business.
Seriozitate și profesionalism
Backward planning

Backward planning

Dacă ai un proiect de elaborat, dar nu știi de unde să începi, ar putea fi o idee bună să începi cu sfârșitul, mai ales dacă rezultatele par atât de departe sau chiar imposibil de atins.

Dacă ai un proiect de elaborat, dar nu știi de unde să începi, ar putea fi o idee bună să începi cu sfârșitul, mai ales dacă rezultatele par atât de departe sau chiar imposibil de atins.

Atunci când ai în fața ta o foaie albă sau un ecran gol, pe care ar trebui să îți notezi toate detaliile proiectului, te poți simți descurajat/ă. Folosind această metodă, numită backward planning (planificare în sens invers), nu te mai simți atât de copleșit/ă.

Totul începe cu imaginația ta și cu un calendar: alege un interval orar când știi că nu vei fi deranjat și creează-ți propriul scenariu de succes: îți imaginezi că ai terminat proiectul cu o zi înainte de a fi predat. Notează în calendar, în dreptul datei respective Proiect terminat.

Apoi întreabă-te: Ce am făcut ca să ajung aici?. Privește-ți proiectul imaginar și analizează cât mai multe detalii: resurse, indici de măsurare, teste etc. Apoi ia fiecare etapă în parte și estimează de cât timp ai avut nevoie pentru a o termina. Notează datele importante în calendar. Ideea este să notezi în calendar câte un termen limită pentru fiecare început de etapă.

La final, dacă arunci o privire pe calendarul folosit, ai deja planul de acțiune detaliat și poți începe să lucrezi la fiecare etapă în parte. Noua perspectivă asupra proiectului îl face mai abordabil, întrucât l-ai văzut deja realizat.

Oamenii cu viziune folosesc această metodă fără a fi neapărat conștienți de ea. Un exemplu elocvent este Walt Disney. La deschiderea oficială a Walt Disney World (după moartea creatorului său), fratele acestuia și-a exprimat regretul că W. Disney nu a trăit să vadă ce a creat. La aceasta, Lilly Disney a răspuns: Dar el a văzut deja toate acestea. De fapt, cu această imagine în minte și-a construit Walt Disney în tot acel timp imperiul.

Un alt exemplu este cel al președintelui John F. Kenedy, când a spus: Vom duce un om pe Lună până la sfârșitul acestui deceniu. Știa că mare parte din tehnologie va trebui inventată și a reușit, împreună cu echipe de cercetători și cu NASA să îndeplinească acest obiectiv.

Așadar, indiferent de domeniul de activitate, încercați această metodă cel puțin o dată și apoi decideți dacă merită să devină un obicei sau nu.

Mădălina (Dănilă) Antohe
J`Info Training