Excelență în viață și în business.
Seriozitate și profesionalism
Sefi ca-n filme

Sefi ca-n filme

In ultima perioada aud tot felul de pareri despre cum ar trebui sa fie un sef. In incercarea de a face o lista a comportamentelor dezirabile si a celor de evitat, am folosit ca sursa de inspiratie cateva personaje dintr-o serie de filme cunoscute. Evident

 

 

Desi exista diferente culturale notabile intre modul nostru de candire si cel american, consider ca aceste comportamente depasesc cu usurinta granitele geografice. Daca analizam cu atentie, gasim corespondenti si in biroul nostru.

 

Sefi cu care ne place sa lucram

 

- Pun oamenii pe primul loc. Motiveaza si creeaza un mediu de lucru in care competenta, creativitatea si comunicarea sunt incurajate. Desi in filmul Horrible Bosses sunt prezentate in prim plan 3 portrete ale unor sefi “oribili”, Jack Pellit (Donald Sutherland) este un exemplu pozitiv: este deschis cu angajatii sai, ii respecta si ii inspira.

 

- Au incredere in angajatii lor si le solicita parerea atunci cand nu gasesc raspunsuri. Desi imaginea sefului care stie tot este destul de comuna, iar “stiinta inseamna putere”, atunci cand ceri opinia angajatilor tai ai doar de castigat: le arati ca ai incredere in ei si e posibil sa primesti pe tava o solutie la care nu te-ai fi gandit niciodata.

 

- Sunt mereu printre oamenii lor! Uneori managerii generali stiu la nivel superficial ceea ce se intampla in companie. Ei vad organizatia mai degraba prin prisma rapoartelor, a cifrelor, a rezultatelor. Dar atunci cand lucrezi cu oameni, sunt multe variabile de luat in calcul. Un bun exemplu ar fi Dr. Richard Webber (James Pickens Jr.), seful sectiei de chirurgie din serialul Grey’s Anatomy: nu se limiteaza doar la biroul confortabil si astfel afla tot ce se intampla mereu, isi cunoaste bine angajatii si este capabil sa-i mobilizeze atunci cand au nevoie.

 

- Creeaza un mediu de lucru confortabil pentru toata lumea, asa cum face Liz Lemon (Tina Fey) in 30 Rock. Este desteapta, amuzanta si proactiva. Este capabila sa mobilizeze o echipa intreaga de scenaristi, staruri, tehnicieni, fara a stresa pe toata lumea, iar rezultatul este o productie TV de succes.

 

Sefi pe care preferam sa-i evitam

 

- Sunt aroganti si isi acorda lor toate beneficiile, asa cum face Dave Harken (Kevin Spacey) in Horrible Bosses. El spulbera cu usurinta orice speranta a angajatilor sai si in loc sa promoveze un subaltern, se promoveaza pe sine. Evident, “accepta” o marire de salariu si un birou de doua ori mai mare; pentru ca este singurul care poate sa indeplineasca cu succes responsabilitatile postului.

 

- Fac abuz de control, asa cum face Alonzo Harris (Denzel Washington) in Training Day. Fac o obisnuinta din a spune mereu fiecarui membru al echipai ce sa faca. Rezultatul poate sa fie o atitudine pasiv-agresiva din partea angajatilor care pana la urma vor ignora indicatiile si astfel se poate pierde controlul intregii situatii. Solutia ar fi explicarea rezultatelor asteptate, anuntarea termenului de finalizare si oferirea catorva sugestii.

 

- Isi ameninta angajatii ca vor fi concediati sau ca le vor ruina cariera asa cum face Sandra Bullock in rolul lui Margaret Tate (The Proposal). Ea reuseste sa transforme si cea mai mica greseala intr-un esec colosal, determinandu-si subalternii sa lucreze intr-un mediu mai mult decat ostil.

 

- Fura ideile subalternilor pentru a le prezenta apoi ca fiind ale lor. Asta ii face Katharine Parker (Sigourney Weaver) lui Tess McGill (Melanie Griffith) intr-un film clasic (Working Girl), inainte de a-si pierde postul de director financiar.

 

 

Madalina (Danila) Antohe

J’Info Training