Excelență în viață și în business.
Seriozitate și profesionalism
Tu ce vezi prin ocheanul tau in 2013 pe piata de training?

Tu ce vezi prin ocheanul tau in 2013 pe piata de training?

Ce poate aduce nou piata de training din Romania in 2013? Care sunt nisele care nu au fost inca deplin exploatate pe sectorul de training? Cu ce noutati venim in intampinarea celor care doresc sa isi dezvolte o cariera in domeniul turismului?


Intrebari pe care ni le punem la inceputul acestui an si la care am incercat sa si raspundem intr-o anumita masura. Pentru ca majoritatea firmelor de training se adreseaza in special clientilor mari, multinationalele care ne-au obisnuit cu preocuparea lor constanta pentru dezvoltarea abilitatilor angajatilor, ne-am gandit ca in 2013 sa ne adresam unui cu totul alt segment, si anume acelora dintre noi care poate se gandesc sa faca o schimbare de 180 de grade in cariera, care vor o specializare si care iubesc sa calatoreasca.

Ce ne poate aduce nou piata de training din Romania in 2013 este intrebarea fireasca pe care si-o pune oricare jucator pe aceasta piata la inceputul de an. Cred ca raspunsul trebuie sa vina in mod firesc de la a cauta cine este interesat de formare si de invatare continua. Statisticile (din pacate, nu am retinut cine este autorul studiului, mi-am concentrat atentia pe continut) ne spun ca 60% din participantii la programele de instruire sunt femei, iar numai 40% sunt barbati. Pana aici, toate bune si frumoase. Doar asta este si proportia dintre femei si barbati, demografic vorbind. Mai departe, marea majoritate a celor care au participat la cel putin un program de instruire in cariera lor de pana acum sunt absolventi de sudii superioare, cel putin licentiati. Toti acestia vor mai dori sa participe la cursuri si in viitor, fie pentru ca sunt interesati de dezvoltare personala, fie pentru ca doresc sa le creasca valoarea ca angajat.

Pe langa acestia, exista o mare masa a populatiei careia putem sa ne adresam. Este vorba de cei cu studii medii, absolventi de liceu teoretic, care nu au propriu-zis o calificare in urma absolvirii examenului de bacalaureat. Tendinta este, si la noi la fel ca in strainatate, catre specializare. Astfel, va fi nevoie de o calificare fie la locul de munca, destul de costisitoare pentru angajatori, fie in afara educatiei formale deoarece aceasta ofera inca o gama limitata de specializari in tara noastra.

In opinia mea, acesta este sectorul de nisa pe care sa ne concentram in anul 2013. Noi, la J’Info Training, venim in intampinarea nevoilor acestui sector de training prin cursurile autorizate de Agent de turism – ghid local si Ghid national pe care le organizam. Pe langa acestea, avem in plan anul acesta autorizarea si altor cursuri din aceeasi categorie, cum ar fi Manager in activitatea de turism si Administrator de pensiune, care vor intregi paleta noastra de cursuri din domeniul turismului

Te asteptam cu drag sa ne vizitezi si sa te instruiesti! De asemenea, te astept sa ne impartasesti ideile si comentariile tale pe pagina noastra de Facebook, http://www.facebook.com/jinfotraining.

Simona Grosu
J'Info Training