Excelență în viață și în business.
Seriozitate și profesionalism
5 Lecții de Performanță de la Michael Phelps

5 Lecții de Performanță de la Michael Phelps

Ce-l face diferit pe Michael Phelps, mai ales ca el reiterează de câte ori are ocazia că este normal? Dar noțiunea de normal, ca majoritatea lucrurilor, este relativă.

Daca ati urmarit macar o data stirile sportive din timpul jocurilor olimpice, este foarte posibil sa fi auzit de Michael Phelps.

Phelps are 27 de ani si 66 de medalii castigate in competitii internationale importante. Este castigator al premiului inotatorul anului si al titlului de cel mai bun inotator din istoria sportului. Cand se vorbeste despre Michael Phelps (MP), numele sau este asociat cu un nou record doborat sau cu un rezultat extraordinar. In plus, in urma JO de la Londra, Phelps este sportivul cu cele mai multe medalii castigate la Jocurile Olimpice (22 medalii olimpice, dintre care 18 de aur).

Cum putem face sa fim ca MP in viata de zi cu zi? Ce-l face diferit de ceilalti sportivi sau de cei ca noi, mai ales atunci cand el reitereaza de fiecare data cand are ocazia ca este normal? Dar notiunea de normal, ca majoritatea lucrurilor, este relativa.

Din toate rezultatele, interviurile vazute si articolele pe care le-am citit, am extras 5 lucruri pe care trebuie sa le avem in vedere daca ne dorim performanta.

1. Fii pregatit pentru orice

In primul rand, ar trebui sa fim pregatiti pentru orice detaliu neasteptat. La Beijing, Phelps a inotat cu ochelarii plini de apa si tot a luat aurul. Intrebat cum a reusit, a spus ca desi a exersat inotul cu ochelarii plini de apa, nu i s-a mai intamplat in timpul unei competitii. Asadar, fiind obisnuit cu o astfel de situatie, a reusit sa-si mentina calmul si sa-si numere miscarile, fara sa fie nevoie sa vada ceva.

2. Cunoaste-ti visul

Phelps si-a propus sa fie nu doar un sportiv cu rezultate foarte bune; el a vrut ca inotul sa fie vazut altfel, sa-i schimbe istoria. In plus, si-a stabilit ca obiectiv sa lase ceva in urma lui. Intr-un interviu acordat dupa JO de la Londra a afirmat ca si-a dorit dintotdeauna sa fie primul Michael Phelps, sa faca ceva ce nimeni nu a mai facut inainte. Acestea au fost obiectivele cu care a pornit la drum. Un scop in care sa credem si in care sa ne investim timpul si energia reprezinta motorul principal catre excelenta.

3. Munceste, munceste si iar munceste

Phelps a inceput sa inoate la varsta de 7 ani. Desi nu a facut performanta de la acea varsta, intr-o perioada de 5 ani s-a antrenat la nivel profesionist in fiecare zi a saptamanii, iar un antrenament dureaza in medie 4-5 ore/zi. Asta doar in piscina, fara a lua in calcul orele de fitness si pregatire fizica suplimentare. Daca facem un calcul simplu, Phelps a acumulat doar in aceasta perioada aproximativ 9 000 de ore de antrenament in apa. Daca va mai aduceti aminte de ceea ce spunea Malcolm Gladwell, ca 10 000 de ore de munca asidua intr-un anumit domeniu ne aduc succesul, se pare ca MP este cel mai elocvent exemplu.

Cam tot atatea ore ar acumula si o persoana care lucreaza efectiv 8 ore/zi, timp de 5 ani de zile, excluzand perioadele de concediu. Dar cate ore din cele 8 suntem concentrati sau cate ore acordam scopului nostru?

4. Invata sa pierzi

Anul acesta, la Londra, Phelps a terminat in afara podiumului la proba de 400 metri mixt. Desi a fost o lovitura in orgoliu si o pierdere pentru palmaresul sau, MP a recunoscut victoria lui Ryan Lochte si a tinut sa-l felicite pe Twitter. In plus, in interviurile acordate a mentionat de mai multe ori ca Lochte a fost mai bine pregatit si ca asta a facut diferenta. De cele mai multe ori felul in care ne comportam conteaza mai mult decat rezultatele obtinute.

5. Ramai focusat

Atunci cand Ian Thorpe (inotator australian si idol al lui MP) a declarat ca Phelps nu va castiga 8 medalii la Beijing, cel din urma a pastrat aceste cuvinte pe o foaie de hartie in dulapul sau. Aceasta a fost fraza care l-a motivat in cea mai mare masura. Si in final a castigat cele 8 medalii de aur la Beijing; la Atena tot 8 medalii (6 aur si 2 bronz), iar la Londra a luat 6 (4 aur si 2 argint). Desi avem la un moment dat rezultate foarte bune, consecventa este cea care ne aduce performanta pe termen lung.

Madalina Antohe

Pentru mai multe articole viziteaza si www.madalinaantohe.com