Excelență în viață și în business.
Seriozitate și profesionalism
Cum să fii un HighPotential?

Cum să fii un HighPotential?

Descoperă pașii de urmat pentru a te regăsi pe lista angajaților cu potential. Află cum poți avea mai mult succes!

Majoritatea companiilor mari au proceduri sau programe speciale de identificare a persoanelor cu potențial ridicat (High Potentials sau HiPo). Metodele de identificare variază de la un caz la altul și cel mai adesea sunt confidențiale. În orice caz, persoanele care ajung pe lista cu HiPo se disting cu ușurință de ceilalți.

Înainte de toate, vă propun să analizăm ce înseamnă de fapt să fii un HiPo.

Într-un articol pentru Harvard Business Review* 3 autori (Douglas A. Ready, Jay A. Conger și Linda A. Hill) susțin că un HiPo trebuie să îndeplinească 4 condiții de bază:

  • să aibă dorința de a excela
  • să aibă capacitatea de a învăța mereu lucruri noi
  • să fie un spirit întreprinzător
  • să aibă senzori dinamici, adevărate radare ce detectează riscurile

Cei care ajung pe lista angajaților HiPo, privilegiați din punct de vedere al oportunităților în cadrul companiei, bifează Excelent în dreptul tuturor acestor criterii în evaluări.

Partea cea mai bună este că aceste abilități nu sunt înnăscute, ci cultivate. Așadar, oricine poate deveni HiPo. Condiția este să fii pregătit/ă pentru sacrificii.

Primul pas pe care îl poți face pentru a deveni HiPo este să te auto-evaluezi, pentru a vedea care sunt abilitățile tale, punctele tari și slabe. O analiză SWOT personală poate fi o metodă extrem de eficientă. Feedback-ul din partea celorlalți poate completa cu succes această analiză.

Pe măsură ce te (re)descoperi, regăsești în analiza personală anumite abilități care ar putea fi îmbunătățite, poate descoperi factorii care te motivează sau ce vrei de fapt să faci în viață etc. Următorul pas este să îți stabilești propriul plan de acțiune, cu etape precise, în vederea atingerii obiectivului tău.

O companie consideră ca fiind HiPo 3–5% din angajații considerați de top. Pentru a ajunge acolo, trebuie să livrezi rezultate, să fii eficient, să îți respecți angajamentele și să nu uiți de componența socială job-ului. Așadar, lucrul în echipă, inteligență emoțională, abilitatea de a planifica, de a (te) prezenta sunt adevărate must have pentru a putea porni în această nouă călătorie.

Un alt lucru demn de a fi menționat este faptul că aceste reguli se aplică și pentru sceptici, care sunt de părere că oricât de mult ar lucra și oricâte rezultate ar livra, lucrurile vor rămâne neschimbate. Încercați să vizualizați următoarea situație și să o asociați celor spuse mai sus: atunci când toată lumea se îmbracă în roz, iar tu te îmbraci în verde, ești mai ușor de remarcat... și nu doar de către prietenii tăi, ci de toată lumea de pe stradă.

Îndrăznește să fii mai bun, să ai mai mult curaj, să înveți mai mult și să te bucuri de rezultatele muncii tale!

* Douglas A. Ready et all, Are You a High Potential, 2010. Harvard Business School Publishing Corporation