Excelență în viață și în business.
Seriozitate și profesionalism
La vanatoarea de Job-uri

La vanatoarea de Job-uri

Probabil ai trimis deja o serie de CV-uri dintre care o mare parte nici nu au fost vizualizate de potentialii angajatori. Sau ai primit un mesaj politicos in care ti se spunea ca vei fi contactat in cazul in care se va elibera un post care sa corespunda e

 

 

Mai jos ai 5 pasi (nu neaparat simpli) pentru a-ti fi mai usor in gasirea locului de munca la care visezi si care iti maresc sansele de a fi contactat in vederea unui interviu.

 

1. Auto-evalueaza-te! Cunoaste-ti punctele forte si slabe, afla ceea ce iti place si te motiveaza cu adevarat si indreapta-te in acea directie. Apeleaza la serviciile unui consilier in cariera, daca este nevoie. Acest prim pas este foarte important, deoarece determina cursul carierei tale, iar fara o auto-evaluare este foarte posibil sa faci alegeri gresite.

 

2. Acorda mare atentie pregatirii profesionale, mai ales daca nu ai experienta, iti doresti o schimbare majora sau vrei un job mai bun. Piata muncii este destul de ofertanta acum, dar companiile nu-i angajeaza decat pe cei mai buni. Pe piata muncii exista in acest moment un deficit de specialisti si de manageri realmente competenti. Participa la cursuri de perfectionare, invata lucruri noi, participa la evenimente si conferinte pentru a fi la curent cu ce se intampla in industria care te intereseaza. Astfel esti mai informat, iti dezvolti noi abilitati si iti maresti si reteaua de contacte. Daca sunt inca 1000 de aplicanti care au experienta si competentele tale, trebuie sa gasesti un mod de a te diferentia.

 

3. Redacteaza-ti un CV puternic! Noteaza in CV experienta relevanta pentru postul la care aplici, descrie pe scurt principalele responsabilitati pe care le-ai avut si nu uita sa mentionezi rezultatele obtinute la fiecare loc de munca. Rezuma-te la maximum 2 pagini si elimina studiile care nu sunt relevante sau experientele care nu depasesc 2-3 luni. Foloseste spatiul pentru a te pune in valoare. CV-ul trebuie sa fie usor de citit, asa ca lasa spatii intre fiecare experienta profesionala, foloseste un font prietenos si inlocuieste frazele lungi cu cateva cuvinte-cheie. Formatul Europass nu este cel mai reusit, asa ca mai bine iti creezi propriul format de CV. Daca vrei sau trebuie sa trimiti si scrisoarea de motivatie, nu uita sa redactezi una pentru fiecare job la care aplici.

 

4. Incepe cautarea! Foloseste site-urile de job-uri: completeaza-ti CV-ul online sau incarca-l pe site-urile de specialitate si candideaza doar la posturile care ti se potrivesc. Spune-le prietenilor si cunostintelor ca esti in cautarea unui loc de munca si roaga-le sa te anunte daca afla de vreo oportunitate. Cauta companiile in care iti doresti sa lucrezi, viziteaza frecvent sectiunea de cariere de pe site si aboneaza-te la newsletter-ul lor, pentru a fi mereu la curent cu noile oportunitati. Nu uita de retelele sociale profesionale! LinkedIn, Xing sau Viadeo sunt doar cateva. Axeaza-te pe una sau doua, adauga contacte, participa la discutiile de pe grupuri si fii cat mai activ. In functie de ce job iti doresti, poti incerca si Facebook sau Twitter. Invata cum sa le folosesti, cum sa interactionezi si cum sa cauti job-uri pe astfel de platforme.

 

5. Gandeste-te serios la voluntariat daca ai deja o pauza de peste 1 luna intre job-uri si nu participi la niciun program de formare. Astfel golurile din CV-ul tau vor fi acoperite cu experiente de munca (chiar daca sunt neplatite), iar tu ai ocazia sa inveti lucruri noi. O idee buna ar fi sa faci voluntariat in domeniul la care vrei sa ai acces. Demonstreaza interes si motivatie.

 

Nu uita sa te pregatesti pentru interviuri, sa ceri recomandari de la fostii angajatori si sa fii tu insuti. Poti apela la agentii de recrutare sau poti trimite candidaturi spontane, chiar daca nu se fac angajari intr-o anumita companie. Posibilitatile sunt nenumarate, trebuie doar sa le alegi pe cele care ti se potrivesc.

 

Succes!