Excelență în viață și în business.
Seriozitate și profesionalism
7 Sfaturi pentru Traineri de Nota 10

7 Sfaturi pentru Traineri de Nota 10

Descoperă trucuri care au avut succes până acum și care ajută cursanții în aplicarea noțiunilor la locul de muncă sau în viața profesională.

La cererea unor colegi, ofer mai jos celor care sunt traineri sau care își doresc să devină, un sneak preview al cursului de Formator pe care îl susțin: tips & tricks pentru o sesiune de training care se transformă în rezultate cuantificabile.

Astfel am notat câteva trucuri care au avut succes până acum și care ajută cursanții în aplicarea noțiunilor la locul de muncă sau în viața profesională.

Trainerul face diferența

Una dintre sesiunile de training pe care am considerat-o ca fiind cea mai valoroasă este cea la care trainerul a reușit să transmită un anumit mindset, să-i inspire pe participanți, să-i motiveze să aplice tot ceea ce descoperă în sala de curs. Atunci am învățat că, oricât de bine pregătită, organizată sau animată este o sesiune de training, cursanții vor aprecia modul în care le-a fost livrată informația.

Astfel, un trainer bine pregătit, creative, cu experiență în domeniul despre care vorbește și cu o atitudine deschisă este un must have pentru o sesiune reușită.

Trainingul este parte integrantă din cultura organizației

Atunci când trainingul este văzut ca un proces continuu, consecvent, de evoluție, angajații își doresc să participe. Pentru a fi asimilate cât mai ușor, informațiile trebuie să fie conectate, să aibă un fir logic. Un angajat care este antrenat să fie antrenat va fi mult mai receptiv, mai deschis și mai motivat să învețe.

Informațiile noi care sunt oferite cu scopul de a îmbunătăți performanța individuală și colectivă pot reprezenta o importantă sursă de motivare. Atunci când totul este gândit în concordanță cu viața organizației, când trainingul devine un real suport în desfășurarea activității cotidiene, angajații își doresc să învețe tot mai mult și să aplice cât mai multe din lucrurile învățate.

Folosește Tehnica Elefantului

Tehnica Elefantului presupune împărțirea unui întreg în bucăți mai mici. Așa cum nu poți mânca un elefant întreg deodată, nu poți digera nici o sumedenie de informații venite deodată. Livrează mai degrabă sesiuni mai scurte, planificate într-un anumit interval de timp. Astfel informația se reține mai ușor și se aplică cu mai multă ușurință la locul de muncă. În același timp, se asigură un follow-up al sesiunilor anterioare, se fixează cunoștințe și se acoperă eventuale lacune.

Un alt avantaj al Tehnicii Elefantului este că obiectivele sunt clare, specifice, ușor de reținut si tangibile. Participanții pot pune în practică anumite concepte între sesiuni, pot discuta despre reușite și/sau eșecuri în implementarea unei strategii, iar trainerului îi este mult mai ușor să adapteze programul în funcție de nevoile participanților la program.

Oferă informații și formează competențe ce pot fi folosite imediat

De fiecare dată când elaborezi un program de training, intră în pielea participantului și întreabă-te: Eu ce câștig din această experiență?. Un cursant va fi atent atunci când va descoperi la curs informații pe care le poate folosi imediat. Expresia cunoscută în limba engleză What's in it for me? (WIIFM) a devenit în ultimul timp un principiu în training.

Începe sesiunea prin prezentarea abilităților, cunsotintelor pe care le câștigă cursanții dacă participă la sesiunea de instruire. Astfel vor fi mai motivați să se implice activ și să își dezvolte noi abilități.

Începe cursul înainte de a intra în sala de curs

Una dintre cele mai noi metode de captare a interesului participanților, este cea prin care li se solicită participarea înainte de a ajunge în sala de curs. Trainerul le poate da anumite teme de gândire, lecturi, o listă de întrebări etc. Ideea este ca subiectul general al cursului să fie mai bine înțeles, gândit dinainte și ca tema să fie deja o preocupare a cursanților.

Adaptează-te tuturor stilurilor de învățare

Oamenii învață diferit, din experiețe diferite. Asigură-te că oferi fiecăruia modalitatea propice de asimilare a informațiilor. Evită să îți impui propriul stil de învățare și folosește metode cât mai variate: de la filme, jocuri, exemple, analogii, la studii de caz, prezentări, discuții libere, lucrul în echipă sau exerciții experiențiale.

Suportul vizual este la fel de important ca și conținutul livrat. Arată imagini sugestive, desenează diagrame, grafice, scheme ajutătoare și folosește markere diferite pentru diverse categorii de itemi. Evită totuși să treci în extrema cealaltă și să folosești doar prezentări power point.

Folosește tehnica unui training partner

La finalul cursului grupează sau oferă cursanților ocazia de a se grupa 2 câte 2. Astfel fiecare va avea un training partner pe care îl va putea contacta după finalizarea cursului. Vor putea compara rezultate și notițe, cere și oferi sfaturi pe o temă cunoscută de către amândoi, vor putea discuta despre provocări sau dificultăți în a implementa anumite soluții. În plus, solicită-le să se întâlnească sau să discute după 6 luni de la finalizarea trainingului despre rezultatele sau provocările lor.

Un curs reușit este un curs de la care participanții pleacă cu dorința de a pune în practică ceea ce au învățat, iar cursurile reușite sunt cele care îmbunătățesc performanța participanților. Investiția merită atunci când sesiunile de training se transformă în rezultate măsurabile și contribuie la dezvoltarea personală a cursantului.

Mădălina (Dănilă) Antohe
J`Info Training